BK WAVE 2019 Report

BK Wave Windekind dag 1

Na de juniors afgewerkt te hebben was het tijd voor de open categorie. Met 28 deelnemers op de eliminatieladder was het de ambitie van de wedstrijdleiding om aan Windekind minimum een single eliminatie af te werken.

Naast de vertrouwde gezichten ook veel nieuw deelnemers die voor de eerste keer hun kans wagen om zo ver mogelijk op de eliminatietabel te geraken. De eerste ronde bestond uit 8 heats Die eerste schifting van 28 naar 16 deelnemers (8ste finales) verliep zonder noemenswaardige verrassingen met uitzondering van kersvers Junior Belgisch Kampioen wave Emiel de Malsche die won van Maarten Claeys.

De windvoorspellingen bleken te kloppen want heat na heat bleef de wind alsook de windrichting meewerken als trouwe metgezel richting de finale. Enkel de stroming was zeer sterk als gevolg van springvloed. “Geen gemakkelijke condities hier! Wie hier kan varen, kan het overal” waren de wijze woorden van Nick De Wannemaeker.

Ondertussen klaarde ook het weer helemaal op en kregen we als vanouds een typische Oostduinkerkse regendag zonder regen. Het spektakel op het water werd naarmate we richting de finale evolueerde straffer en straffer. Het kunst en vliegwerk tijdens de achtste finales werden gretig gesmaakt aan de kant.

Tijd voor de kwartfinales oftewel de laatste 8 riders die het 2 aan 2 in twee heats tegen elkaar opnemen. Opmerkelijk is de sterke prestaties van Karel Martens die nog maar voor de tweede keer deelneemt aan een BK Wave. Ook Joshua Luyckx was in vorm vandaag en schakelde Fabrice Devos uit. Props ook voor Katrien Smits en Dries Crauwels, die niet enkel lief en leed maar ook een plaats in de kwartfinales delen…Respect!

De halve finale werd een battle tussen de twee nonkels Nick & Xavier en de twee J’s, Jonas en Joshua. Na een display van 10 minuten met een aaneenschakeling van backloops, pushloops, hoge forwards en taka’s zijn de finaleplaatsen bekend. Nick en Jonas gaan achtereenvolgens strijden voor één of twee en Joshua en Xavier voor drie en vier.

De finale werd een close battle ten voordele van Jonas die net iets meer bevestigde dan Nick. Xavier Royaux werd knap derde en Joshua Luyckx vierde. Het was ongeveer 17u. toen de single werd afgewerkt wat ons nog dik 2 uur tijd opleverde om de eerste eliminaties van de dubbele eliminatie er nog door te jagen alvorens met de BK karavaan richting de Zuiderburen te trekken. Daarover morgen meer in het laatste verslagje van de 2019 editie van het BK Wave.

De wind bleef mooi constant en kwamen de golven vrij clean binnen. Enkele deelnemers stuurden tijdens de eerste 8 heats van de dubbele hun kat waardoor de organisatie snel kon afwerken. Na wat pinten, pasta’s en surftalk op de club, trokken sommige deelnemers al door naar Wimereux om een klein feestje te bouwen.

BK Wave Windekind dag 2 – Wimereux

Zondag 29 september Early bird start op een downwind strand in Wimereux om 8.30 uur in de ochtend. De luxe van een WWSV jurytrailer hadden we niet meer, maar dankzij de handige handen van Nies bvba konden we makkelijk de wedstrijdvlag hanteren en jureren vanuit de auto. Het spookte buiten. De donkere wolken, wind voor een 3.7, een kolkende zee met vrij grote maar nog geen supercleane golven en af en toe een fikse regenbui zorgde voor een bepaald sfeertje onder de deelnemers. Communicatie was niet makkelijk omdat er een muur van rotsen tussen de deelnemers en de jury 4X4 was.

Toch verliep de wedstrijd vlot en was jureren makkelijk omdat we per 2 op het water gingen. Op zaterdag scoorden 2 jumps en 1 waveride, Op zondag 2 waverides en 1 jump. Enkele deelnemers van ronde 3 waren niet aanwezig waardoor de eerste wedstrijd ging tussen Tom Scheirlinck en Dries Crauwels. Enkele forwards en jumps van Tom, gecombineerd met lange krachtige waverides tegen mooie golfkeuzes, snappy turns en hoge backloops van Dries zorgden ervoor dat Dries doorging naar de volgende ronde. De volgende heat, was Karel Martens tegen Laurent Desaever. Helaas kon Laurent geen backloop scoren, en was Karel ondanks de goede rides van alletwee sterker, zowel in de jumps als in de waverides. Heat 30 A – Dries Crauwels tegen Hans Lingier was iets minder spectaculair, Dries won dankzij zijn waverides.

De volgende heats – vanaf heat 31 – transformeerde Wimereux in een ware battle zone. De jumps en sprays vlogen ons rond de oren. Heel opmerkelijk was Karel Martens, die 4 heats back to back vaarde (vermoeiend) en wist telkens te winnen dankzij een heel constant evenwicht tussen mooie waverides en backloops. Heat 31 tegen Dries Crauwels, heat 32 tegen Joshua Luycks, heat 33 tegen Xavier Royaux was superspannend. Xavier wist een mooie hoge backloop te landen, maar kon geen mooie golven uitpikken. Karel landde ook een backloop en kon dit combineren met hoge golven uit te pikken en perfect in de pocket kapot te scheuren.

In heat 34 was Karel te ver uit de wedstrijdzone verwijderd en waren zijn batterijen zo goed als leeg…

Heat 35 bewees Nick zijn sterke en tactische stijl, in combinatie met heel consistent varen. Op zaterdag werkte Jonas de finale mooi af door stijlvolle moves zoals takas, snappy turns en aerials, op zondag was Nick net dat tikkeltje beter in golfkeuze en hoogte houden. Ook de waverides waren heel smooth, en mooi qua timing. Nick gaat door en wint de dubbele finale. Tijd voor een superfinale om uit te maken wie de echte winnaar van dit BK zal worden.

Als eeuwige tweede Anders Bringdal De Wannemaeker besloot Nick wraak te nemen. Een perfect uitgevoerde hoge backloop, beantwoordde Jonas met een nog hogere nucleaire uitvoering. Half puntje meer voor Jonas in de jumps. In de waverides was Nick al direct in vorm. Goede en grote golfkeuze, consistente snappy turns, af en toe een aerial en ook lang op de golf blijven zorgden ervoor dat hij snel voorsprong nam op Jonas. Ook een vlotte taka, gecombineerd met een mooie waveride -front en backside – scoorden goed voor Nick. Jonas antwoordde hierop tijdens de laatste minuut met een backside air, aerials, snappy turns en een iets meer geforceerde taka tijdens de laatste minuut, maar jammer genoeg voor Jonas, net allemaal iets minder hoog en vloeiend uitgevoerd als Nick. Na jarenlange voorsprong van Jonas, was het eindelijk de beurt aan Nick om de kroon te spannen! Dikke proficiat voor Schwannieman maar natuurlijk ook aan alle andere deelnemers van dit memorabel BK.

See you all next year, bigger & better!!!

 

Recent Posts